Nyhetsbrev SidHuvud Juni


19 juni 2014

Vänner i ekokommunrörelsen!

I morgon är det midsommarafton, så lämpligt att då skicka en sommarhälsning till er medlemmar. Sommaren är här, skolorna har slutat och snart är det dags att trappa ner för semester och välförtjänt avkoppling.

Vi har anledning att se tillbaka på ett intensivt första halvår 2014 som kulminerade i en intressant och välarrangerad årskonferens i Örnsköldsvik 22-23 maj. Ett varmt tack till alla er i Västernorrland för ert excellenta värdskap. Och till alla er som kom som deltagare och medlemmar! I dagarna har vi också varit medarrangör till den nationella miljökonferensen Gröna Idéer i Helsingborg, med forskning, trendspaning och en rad konkreta spännande exempel på lokal verkstad. Vi länkar från vår hemsida (se nedan) så ni kan se föredrag och presentationer i efterhand.

Vi befinner oss nu i mellanperioden mellan EU-valet och våra nationella val i september och noterar att de frågor vi brinner för - miljö och hållbar utveckling - också kommit högt på agendan i debatten. Jag tror intresset för våra framtidsfrågor kommer fortsätta öka och vara i fokus även under augusti och september. Förhoppningsvis innebär det också att de politiska ambitionerna följer med och att vi kan bidra till att flytta fram positionerna, inte bara för de här frågorna, utan även för vårt nätverk, Sveriges ekokommuner.

Under sommaren kommer vi att synas en del i media och inte minst i samband med Almedalsveckan där vi kommer att vara på plats. Styrelsen och tjänstemannagruppen har påpassligt nog lagt vår årliga gemensamma sommarmöte i Visby under den veckan.

Vi kan också konstatera att vi som förening fortsatt växa under våren och vi är nu 95 medlemmar! Vi återkommer till hösten med rapporter om vad som händer. Håll utkik på sekom.se, på facebook och i våra nyhetsbrev.

Glad midsommar och en skön sommar önskas er alla!

Lars Thunberg
OrdförandeÅrsmötet i Örnsköldsvik

Som vanligt ett kreativt möte med bra diskussioner och bra föreläsningar. Vi valde också en ny styrelse. Presentationerna från årsmötet i Örnsköldsvik kan laddas ner från vår hemsida under Arkiv.

Örnsköldsviks Allehanda hade reportage både första och andra (med Lena Ek) dagen.

Kalendarium

Vi har startat ett kalendarium på hemsidan där vi lägger in kommande aktiviteter. Det finns tre avdelningar. Första avdelningen är "Sekom-händelser" där vi lägger in sådana aktiviteter som föreningen själv eller i samarbete med andra ordnar. Andra avdelningen är "Sekom-medlemshändelser" där vi lägger in aktiviteter som någon medlem anordnar som kan vara av intresse för en större krets. Tredje avdelningen är "Externa händelser" där vi tar med andra intressanta aktiviteter där vi inte är direkt inblandade. Ännu är kalendariet inte komplett, så om du har ett tips du tycker bör vara med, kontakta kansliet.

Här kan du se hur inlägg i kalendariet ser ut (än så länge har vi bara lagt in Almedalen och konferensen Hållbar miljöutveckling i kommun).

Gröna Idéer

Den 3-4 juni genomfördes den nationella miljökonferensen Gröna Idéer i Helsingborg. En bra och uppskattad konferens med vassa föreläsare, bland annat Johan Kuylenstierna (VD för Stockholm Environment Institute), som tidigare i år blev utsedd som miljömäktigast i Sverige. Se inspelningar av föreläsningarna via vårt Filmarkiv.

Ekokommunrörelsen är internationell

Ekokommuner finns inte bara i Sverige, utan vi har kontakt med nätverk i olika delar av världen, till exempel i USA, Chile (där vi har ett samarbetsavtal med chilenska kommunförbundet), Kanada, Kenya och Japan. 2008 var Sekom värd för den första internationella ekokommunkonferensen - med representanter från alla kontinenter utom Antarktis - och sedan dess har vi arbetat på att få till en bra plattform för ekokommuner från hela världen att hålla kontakten och inspirera varandra.

Vi har som nämnts tidigare startat upp ett internationellt webbrum (ECOMUNA) tillsammans med Sustainable Sweden Association och Institute for Eco-Municipality Education and Assistance (USA) som vi börjat använda för att hålla kontakten med det internationella nätverket. Förutom att användas som konferensplattform (se till exempel det här utbytet Sverige-USA) så kan webbrummet användas för att skapa diskussionsforum och hålla samman arbetsgrupper även inom den egna organisationen - något som vi i Sekom ska pröva för vårt interna arbete. Ta gärna en titt på ECOMUNA här.

Sustainable Wisconsin Tour 2015

I Wisconsin finns idag cirka 40 ekokommuner. Under många år har Sustainable Sweden haft sina "Tours" där svenska ekokommuner presenterat sitt arbete för internationella besökare. Nu är det dags att sprida det här utbytet till fler värdländer. I skiftet maj-juni 2015 planeras därför den första Sustainable Wisconsin Tour som kommer att passera ett antal kommuner i Wisconsin för att inspirera kring ekokommunarbete. Man väntar sig både internationella besökare och besökare från övriga delar av USA. Markera i kalendern - mer information kommer!

Ängelholm ny medlem

Vid ett möte strax innan årsmötet beviljade styrelsen ansökan om medlemskap från Ängelholms kommun. Sekom har nu 95 medlemmar. Vi hälsar Ängelholm mycket välkommen i föreningen!

De övriga som valts in sedan årsskiftet är Hammarö, Lerum, Öckerö och Ockelbo. Töreboda har godkänts som observatör.

Projektet Hållbar Kommunutveckling

Planeringen inför vårt doktorandprojekt i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola kring "kommunanpassning" av hållbarhetsprinciperna fortsätter. Målet är att projektet ska kunna komma igång under senhösten. Här kan du läsa om projektet. Är din kommun intresserad av att vara en av piloterna i projektet finns det fortfarande plats. Kontakta i så fall professor Göran Broman på BTH.

Senaste nyheterna om våra medlemmar

På vår hemsida lägger vi fortlöpande upp artiklar där våra medlemmar förekommer i media och som kan vara en inspiration i ekokommunarbetet. Ibland blir det också nyheter från ekokommuner från annan plats i världen. Gå gärna in på hemsidan emellanåt och låt dig inspireras! Här nedan presenteras nyheterna från mars och juni. 

 

June 16, 2014 | Sydnärkenytt
Miljö- och byggnadsförvaltningen i Kumla kommun har blivit miljödiplomerad - en belöning för sin mil...
June 16, 2014 | Norrländska Socialdemokraten
JOKKMOKK Eleverna Linnea Fällman och Ylva Beland från Jokkmokk ska åka till Bryssel och föreläsa om ...
June 5, 2014 | SVT Sörmland
Idag är det Världsmiljödagen, en dag då miljöfrågor uppmärksammas och firas. I Eskilstuna har denna ...
June 3, 2014 | Helsingborgs Dagblad
Förtätade stadskärnor, urbana stationssamhällen och högre skattning av åkermarken. Det är den hetast...
June 1, 2014 | Arbetarbladet
Ockelbo kommun får får på lönelistan. Kommunstyrelsen satsar 86 000 kronor på att arrendera får som ...
May 30, 2014 | Dalarnas Tidningar
Hedemora kommun har fått sitt åttonde vindkraftverk. Det står uppe på Martin Koch-taket och ger 400-...
May 27, 2014 | Båtliv
I samband med Världsnaturfonden WWFs årsmöte invigdes måndagen 26 maj Stockholms län senaste våtmark...
May 23, 2014 | Allehanda.se
Miljöminister Lena Ek (C) besökte Örnsköldsvik och Sveriges ekokommuners konferens under fredagen. H...
May 22, 2014 | Allehanda.se
Cirka 80 representanter för Sveriges ekokommuner samlas i Örnsköldsvik i två dagar för konferens....
May 18, 2014 | Norrbottens Kuriren
Luleå Nu går det att odla i centrum. På söndagen invigdes nämligen Luleås nya ekostadsodling i strål...
May 18, 2014 | Helahälsingland.se
NJUTÅNGER Ett gigantiskt lyft för den biologiska mångfalden kan det bli om Hudiksvalls kommun köper ...
May 17, 2014 | P4 Sjuhärad - Sveriges Radio
I över ett år har frivilliga från Fristad och anställda på tekniska kontoret jobbat med att röja och...
May 15, 2014 | Jnytt.se
Naturvårdspriset 2014 går till Tabergs gruvguider. Det beslutet fattade Jönköpings kommun under tors...
May 12, 2014 | Helsingborgs Dagblad
Hur är livet som professor?...
May 10, 2014 | Göteborgs-Posten
Cyklister ska prioriteras före bilister när Lerum satsar på att förbättra cykelnätet. På sikt ska de...
May 8, 2014 | P4 Gävleborg - Sveriges Radio
Enånger kan snart få en ny sjö, det här rapporterar Hudiksvalls tidning i dag. Det är Ängasjöns sjös...
May 2, 2014 | P4 Halland - Sveriges Radio
Nu inleder kommunen den största cykelkampanjen i Halmstads historia, bland annat genom att utmana Ha...
Facebook-ikon-SEKOM

Sveriges Ekokommuner  |  Kommunledningsförvaltningen  |  371 83 Karlskrona
Telefon: 0455-30 32 83  |  kansliet@sekom.se  |  www.sekom.se 
Nyhetsbrev SidFot V4