Nyhetsbrev SidHuvud Mars


Mars 2015

Sekom fyller 20 år som förening!
 

Historien börjar egentligen redan på 1980-talet. Efter att den första svenska ekokommunen (Övertorneå) började kalla sig ekokommun 1983 startade ett nätverkande med andra kommuner som också ville undersöka ekokommunbegreppet. I början fanns det ingen definition av vad som skiljer en ekokommun från resten av Sveriges kommuner, utan arbetet inriktades på att försöka hitta den.

När Karl-Henrik Robèrt i samarbete med en stor mängd forskare från hela världen presenterade de fyra hållbarhetsprinciperna (eller systemvillkoren som de kallades då) 1989 insåg vi att det för första gången fanns en heltäckande vetenskaplig definition på hållbarhet som kunde användas i det praktiska arbetet. När ett 25-tal kommuner hade anslutit sig till nätverket blev administrationen mer komplicerad (e-mail fanns inte allmänt tillgängligt än) och det började bli svårt att hålla kvar vid nätverksformen.

Vid en nätverksträff på Sånga-Säby kursgård i Ekerö kommun 1994 beslutade vi att utreda om vi inte i stället skulle bilda en formell förening med medlemsavgift, styrelse och kansli för att hålla samman arbetet. Minnesanteckningarna från den träffen kan den historiskt intresserade läsa här (skrivna av mig, men under mitt förra efternamn som ogift).

Så, 18 maj 1995 i Värnamo grundades föreningen Sveriges Ekokommuner (se protokollet här). Först att ta ordförandeklubban blev Laholms kommun, och vid årets slut var 35 kommuner medlemmar. Resten är som man säger historia, och nu närmar vi oss 100 medlemmar. Aktiviteten sjuder och det är dags att ta det nästa steget i ekokommunutvecklingen. Det steget är bland annat doktorandprojektet i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola för att utveckla arbetet med hållbarhetsprinciperna till att bli ännu mer användbara i arbetet hos kommuner, regioner och landsting. Mer om detta här nedanför. 

Efter årsskiftet har kommunerna utsett nya kontaktpolitiker i föreningen, och för några nyutsedda är det här det första nyhetsbrevet. Jag hoppas att det ska inspirera till att engagera sig i föreningen - en bra möjlighet är att besöka årsmöteskonferensen 27-28 maj i Nyköping/Trosa. En annan sak jag kan rekommendera är att gilla vår facebooksida för att få kontinuerliga uppdateringar.

Välkommen till det 20:e året med föreningen Sveriges Ekokommuner!

Kenneth Gyllensting, samordnare

Nu drar vårt forskningsprojekt igång!

Vi har som många av er vet under ett par år förberett doktorandprojektet "Hållbar kommun- och regionutveckling" i samarbete med professorerna Göran Broman och Karl-Henrik Robért vid institutionen för strategisk hållbar utveckling, Blekinge Tekniska Högskola (BTH). Projektet finansieras av de deltagande piloterna, nämligen Hudiksvall, Västervik, Region Jönköpings Län, Karlskrona, Torsås, Nybro, Ronneby, Oskarshamn och Sekom. Även Åland som beslutat arbeta efter hållbarhetsprinciperna funderar på att ansluta sig.

Idén till projektet kommer ur diskussionerna under framtidskonferensen i Jokkmokk 2011 och det arbete med att förnya våra gröna nyckeltal som tog vid efter den. Forskaren som ska genomföra projektet är Lisa Wälitalo som många känner efter att hon arbetat som samordnare för Sekom 2009-2011 och därefter bland annat anlitats för att leda arbetet med att vidareutveckla de gröna nyckeltalen. Projektet startar officiellt med en kick-off på BTH 27 mars.

Sekoms roll i projektet är bland annat att rapportera och se till att alla ekokommuner kan följa arbetet och att resultatet kommer alla föreningens medlemmar tillgodo, inte bara de som är direkt inblandade. Läs mer om projektet här.

12 mars kl 13 (-13.30) presenterar Lisa projektet vid en webbsändning via Sekoms webbcampus Ecomuna. Länk för inloggning (inget lösenord krävs) kommer att finnas under "SEKOM NYHETER" på vår hemsida.

Kom till årsmötet i Nyköping/Trosa 27-28 maj

I år är det dags att hålla årsmötet i mellansverige och det är Trosa och Nyköping i samarbete som är värdar för konferensen. Inbjudan är i stort sett klart och kommer att gå ut inom någon vecka. Anmälan och mer information kommer att finnas via en länk på vår hemsidas första sida under "SEKOM NYHETER".

Missa inte möjligheten att träffa och utbyta erfarenheter med representanter för andra medlemmar. Som vanligt har vi också ett bra program. Bland föreläsarna finns bland annat Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten och Ethel Forsberg, aktuell med boken "Makt, plast gift och våra barn". Ett antal inspirerande studiebesök finns förstås också och det hela avslutas med ett besök vid den marinbiologiska forskningsstationen på Askö. Eftersom båten dit tar ett begränsat antal personer finns det all anledning att vara snabb med anmälan i år - först till kvarn gäller! Vi kommer också att ordna studiebesök i land för de som hellre vill det. Håll utkik på hemsidan efter programmet!

2016 är det södra sveriges tur igen. Kontakta kansliet om din kommun/landsting är intresserad att värda vid det årsmötet.

Samarbetsprojekt med ekokommuner i Chile

Sekom och Chiles kommunförbund skrev på ett samarbetsavtal 2013, och vi har sedan dess haft flera möten med Chilenska företrädare via vårt webcampus Ecomuna, och vi har också haft besök av chilenska kommundelegationer. Nu har ett större projekt startats upp för att få kommunerna i Arauco-provinsen att starta ett ekokommunsamarbete. Sekom är med och stöttar med erfarenheter från vårt arbete i Sverige. Vår ordförande Lars Thunberg representerade Sekom vid kick-offen för projektet i januari. Bilder finns på vår facebooksida.

Det mesta av vår input kommer att ske via Ecomuna, men enligt planerna kommer en grupp från projeket till Sverige i maj. Kanske besöker de vårt årsmöte.

Sveriges Ekokommuner medlemmar av ICLEI

Vi har under många år samarbetat med den internationella organsiationen för hållbara kommuner/regioner, ICLEI. Nu har vi även gått med som så kallad Local Government Organisation för att ytterlgare stärka samarbetet.

Det Naturliga Steget 25 år

Det är fler än vi som har jubileum i år. Som vi nämnde i inledningen gjorde Karl Henrik Robèrt i samarbete med bland annat Kung Carl XVI Gustaf ett utskick till samtliga landets hushåll 1989. Utskicket som presenterade en ny och enkel arbetsmetodik för att uppnå hållbarhet hade namnet "Det Naturliga Steget". Ett år senare, 1990, bildade han så miljöorganisationen med samma namn för att sprida metodiken.

Vi gratulerar på födelsedagen! Några bilder från jubileet finns på vår facebooksida.

Ekokommuner i media

Som en del av vår omvärldsbevakning prenumererar vi på Meltwaters nyhetstjänst och lägger kontinuerligt upp nyheter med goda exempel från ekokommuner på hemsidan. Här är en sammanställning över nyheter sedan förra nyhetsbrevet.

 

March 4, 2015 | SVT Värmlandsnytt
Fyra värmländska organisationer tilldelas nu ett guldmärke och rätten att kalla sig Miljönär....
February 23, 2015 | P4 Malmöhus - Sveriges Radio
Att laga och låna istället för att köpa nytt....
February 21, 2015 | P4 Malmöhus - Sveriges Radio
Helsingborg är först i landet med att planera en hel stadsdel med avfallskvarnar och så kallade milj...
February 19, 2015 | Upsala Nya Tidning
Öppna förskolan i Märsta centrum går före när det gäller att plastbanta – de vill ha så lite gifter ...
February 18, 2015 | Miljöaktuellt - IDG.se
Miljöarbete går hand i hand med sysselsättning, menar experter i ny rapport....
February 17, 2015 | Lokaltidningen Halmstad & Laholm
HALMSTAD. De stoppade sportföretagets etablering och får nu behålla den gamla strandvallen mellan Va...
En artikel om nederländska ekokommunen Eindhoven (på holländska)
February 17, 2015 | Technisch Gebouwbeheer
Woonbedrijf te Eindhoven bouwt speciaal voor Groene huurders 56 appartementen, 12 zorgappartementen ...
February 17, 2015 | Lokaltidningen Mellanskåne
ESLÖV. Eslöv har utsetts till Årets folkhälsokommun 2014....
February 14, 2015 | Helsingborgs Dagblad
Helsingborg Toppdelad Politikerna ställer tuffare krav på hur stadens stiftelsers pengar placeras....
February 3, 2015 | Göteborgs-Posten
En holländsk elbuss turnerar runt Sverige, med nyfikna forskare i släptåg. På måndagen var det premi...
February 2, 2015 | P4 Sjuhärad - Sveriges Radio
Marks kommun startar nu en bilpool där privatpersoner snabbt ska kunna hyra bil....
January 29, 2015 | SVT Värmlandsnytt
Enligt Karlstads kommun är efterfrågan för laddningsstationer för elbilar stor....
January 20, 2015 | Norrbottens Affärer
Ett "draknäste" prövade deras idéer. Gruppen bakom namnet Algebra vill odla alger för Bodens bästa o...
January 17, 2015 | Allehanda.se
Under lördagen invigdes Härnösands första laddstation för el- och elhybridbilar....
January 17, 2015 | Borås Tidning
Det är nästan helt tyst inuti elbussen när den startar. Elmotorn är i princip helt ljudlös....
January 16, 2015 | Märsta.nu
Sigtuna kommun kommer att investera i solceller på flera kommunala fastigheter, detta trots att bidr...
January 14, 2015 | Värnamo Nyheter
Värnamo. Mat och avfall är mycket i fokus när Värnamo inleder 2015 med en ny tvåårig, ambitiös handl...
January 12, 2015 | Lokaltidningen Höganäs
HÖGANÄS....
January 9, 2015 | Allehanda.se
Det blir förbjudet för kommunanställda i Härnösand att ta bilen för tjänsteresor till Sundsvall....
January 7, 2015 | Helahälsingland.se
Kemikalierna ska rensas ut från Hudiksvalls förskolor....
December 21, 2014 | P4 Sörmland - Sveriges Radio
Nyköpings kommun vill öka den biologiska mångfalden i centrum....
December 18, 2014 | Göteborgs-Posten
Lerums kommun vill inspirera invånarna att laga mat på ett hållbart sätt....

Facebook-ikon-SEKOM

Sveriges Ekokommuner  |  Kommunledningsförvaltningen  |  371 83 Karlskrona
Telefon: 0455-30 32 830455-30 32 83  |  kansliet@sekom.se  |  www.sekom.se 
Nyhetsbrev SidFot V4